Ratatouille

Bloga Ratatouille ile başlama fikrini doğal olarak Remy'den aldım. Hatta bazı teknikleri bile ondan kaptığım söylenebilir! Türkiye'de -benim bildiğim kadarıyla- çok fazla bilinen bir yemek değil ve ilk denememden itibaren aldığım olumlu tepkiler başlangıç için bu yemeği seçme konusunda beni yüreklendirdi.

Fransa'nın yöresel yemeklerinden birisi. İlerde bu blogda bolca Fransız yemeği denemesi göreceksiniz, hepsinde başarılı olur muyum bilinmez ama Ratatouille konusunda söyleyeceklerimi dinleyebilirsiniz! Şimdi gerekli olan malzemeler kısmına geçeyim;


  • Bir paket Domates püresi
  • Bir soğan
  • Üç-dört diş sarımsak
  • Bir kabak
  • Bir patlıcan
  • Büyüklüğüne göre bir ya da iki kırmızı biber
  • Taze kekik yaprağı
  • Kaşar
  • Zeytinyağı

Fırına koyabileceğiniz bir kaba domates püresini döküyoruz. Üzerine ince ince dilimdediğimiz soğanı ve yine ince ince dilimlediğimiz sarımsağı koyuyoruz. İki yemek kaşığı zeytinyağı ve göz kararı biraz tuz ekledikten sonra biraz karıştırıyoruz. Şöyle bir hal alacak;


İnce ince dilimlediğimiz kabak, biber ve patlıcanı sırayla diziyoruz. Ben burada kabak, patlıcan ve biber sıralamasını tercih ediyorum ama bu tamamen kişisel bir şey, bu üçlüyü istediğiniz sıralamayla yerleştirebilirsiniz. Şu şekilde;


Tamamını bu şekilde dizmeye devam ediyoruz. Dizme işlemi bittikten sonra üzerine iki kaşık zeytinyağı döküyoruz ve saplarından ayırdığımız taze kekik yapraklarını koyuyoruz. Son olarak üzerini kaba uyacak şekilde kestiğimiz pişirme kağıdı ile kapatarak önceden ısıttığımız fırına veriyoruz.


35-40dk civarında pişirme işlemi sürüyor. Fırından çıkardıktan sonra üzerine kaşar rendeleyebilirsiniz. Ben Mozarella ve rendelenmiş kaşar karışımı kullanıyorum. (kolay geliyor, hazır paket!) Fırından çıkarttıktan sonra aldığı şekil şöyle;


Ratatouille yapımı çok zor olmayan bir yemek. Özellikle vejetaryen misafirleriniz için çok güzel bir seçim olabilir. Bazı tariflerde sebzeleri kızartarak yapıyorlar ancak böyle olunca sebzeler beraber pişmediğinden yemeğin tadını yakalamak tam olarak mümkün olmuyor, ayrıca kızartma bu hafif yemeğe gereksiz bir ağırlık katıyor. Tabakta görünümü de şu şekilde, bu da benim tercihim, siz istediğiniz şekille koyabilirsiniz!

Afiyet olsun!

Yorumlar

  1. Geçen akşam Küçük Şefler'in tarifiyle pişirdik Ratatuyumuzu, çok da güzel oldu. Teşekkür ediyor, yeni tariflerinizi bekliyoruz. :)

    Not: Ağır yemekleri yiyemediğim için sebzeleri kızartmadan yaptım ben de, kesinlikle daha leziz oluyor.

    YanıtlaSil
  2. Bayılıyorum ben bu yemeğe, hep yapasım var. Ama senin kadar ince dilimlemeyi öğrenemedim henüz :)

    YanıtlaSil
  3. işte istediğim görüntüde ve istediğim hafiflikte gibi duran bir tarif buldum sonunda. gibi duran dedim çünkü denemedim henüz ancak genelde hep küp doğranmış ve kızartılmış tariflere denk geldim ve pek de içime sinmemişti açıkçası.
    en kısa zamanda bu tarifi değerleniricem. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. çizgi filmde lezzetli gözüküyordu daha denemedim ama anneme yaptıracam birgün :D

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel güzel görünüyor bugün mutlaka deneyeceğim. :) Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Aslında ratatouille fırında buğulama gibi hazırlanır, sebzelerin ince dilimlenip kızartıldığı alternatif tarifin adı confit byaldi'dir :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder